Preventia e cel mai bun tratament pentru coronavirus!

 

Greselile frecvente pe care le pot face oamenii cresc riscul de imbolnavire

In aceste momente este mai important decat oricand sa tinem seama la igiena personala si colectiva, sa alegem izolarea la domiciliu si sa ii inspiram si pe cei dragi noua sa faca la fel.

 

Panica sociala, o suferinta comuna

 

Pe masura ce aceasta criza se desfasoara cu totii vom simti frica, anxietate, furie, tristete, vinovatie si lista poate continua. Sa dam voie aici sa simtim emotiile neplacute si sa fim blanzi cu noi. Nu le putem opri, dar putem face loc pentru ele, recunoscandu-le ca fiind normale.

 

Stresul si sistemul imunitar

 

In cazul pandemiilor, starea de panica si distres psihologic se poate raspandi, cu efecte poate mai daunatoare decat cele strict biologice, medicale. Cand trecem printr-o criza de orice fel, frica si anxietatea sunt inevitabile. Aceste emotii sunt generate in mod automat, dintr-o zona a creierului numita amigdala.

Ele sunt raspunsurile firesti care apar cand ne confruntam cu o situatie periculoasa sau incerta. Cercetarile au aratat ca emotionalitatea si sistemul imunitar sunt doua sisteme foarte conectate, astfel incat afectarea uneia va duce la afectarea celeilalte (D’Acquisto, 2017).

 

Ce e de facut?

Cum trecem prin asta, cum iesim din asta?

Un prim pas ar fi sa ne focusam pe ce este cu adevarat in controlul nostru. Nu putem controla virusul in sine, economia mondiala sau ce fac ceilalti oameni si nici macar propriile ganduri si emotii. Insa putem controla ceea ce facem aici si acum, putem alege sa fim in prezent. Ca o calatorie in lumea interioara, poate fi de ajutor sa ne luam cateva momente pentru a ne asculta, a ne trece in revista propriile ganduri si emotii, amintiri placute. Chiar si nevoile au nevoie sa fie ascultate. Unii dintre noi vor observa temeri legate de faptul ca s-ar putea imbolnavi, altii s-ar putea simti foarte singuri.

 

In iuresul de ganduri si emotii putem alege sa revenim usor in corp, sa ne conectam la senzatiile din corp, apansandu-ne usor varfurile degetelor, respirand profund sau facand exercitii de intindere.

De aici la mindfulness mai este un pas. Stand cu gandurile, emotiile si corpul nostru acum ne putem pune atentia pe aici si acum. Pentru asta ne putem acorda intreaga atentie activitatii in care suntem antrenati, folosindu-ne toate simturile pentru a ne ancora in realitate.

 

In aceasta stare de prezenta, ne putem intreba ce este important si in acord cu valorile noastre? Desigur, aceasta include bunele practici de igiena recomandate dar in plus, sa ne intrebam ce putem face chiar acum, indiferent cat de putin ar parea, pentru noi, pentru cei cu care traim si pentru comunitate.

 

 

Bibliografie

1. Fulvio D’Acquisto, MSc, MRes, PhD. Affective immunology: where emotions and the immune response converge. 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442367/

2. FACE COVID – How To Respond Effectively To The Corona Crisis 1. https://www.youtube.com/watch?v=BmvNCdpHUYM&feature=share&fbclid=IwAR1hnfliTI3aoxXZZeClqL91BPuftM7h5u5ityfV0Q_YGdJLsa2m5Rh56KU


SUBSCRIBE to our newsletter | ABONEAZA-TE la newsletter-ul nostru


The Little Big